(1808 ~ 1885) Германският художник Карл Шпицвег получава образование в областта

...
(1808 ~ 1885) Германският художник Карл Шпицвег получава образование в областта
Коментари Харесай

Карл Шпицвег – художникът-аптекар

 (1808 ~ 1885)

Германският художник Карл Шпицвег получава обучение в региона на фармацевтиката, макар че още от напълно ранна детска възраст художественият му гений се откроява блестящо. Той взема решение да послуша родителите си и стартира да чиракува в Кралската Баварска Дворцова аптека. По-късно следва фармация, ботаника и химия в Мюнхенския университет. Завършва с отличие и стартира да упражнява специалността на аптекар.

Някак съумява да употребява работното си място в аптеката, с цел да се среща с художници и други хора на изкуството, а също и да рисува, нормално глави на същински и мислени заболели, на млади и остарели.

Но геният му крещи да бъде употребен и след повратен миг в живота си, Шпицвег взема решение да се отдаде извънредно на огромната си обич – живописта. Става член на Съюза на художниците в Мюнхен, макар че е самообразован и в никакъв случай не е посещавал художествена академия.

Създава към 1500 картини и рисунки. Приживе продава към 400 творби. Стилът му клони към „ късния романтизъм ”, а по-късно се доближава към импресионистите. Обича да показва сантиментални случки и най-различни екстравагантни чудаци. Умее да изобрази човешките недостатъци, като обаче икономисва грозното. В нежното му сърце мъчно може да се открие неучтивост, такава липсва и в творбите му. Това, което е по-вероятно да откриете са превъзходни остроумно-саркастични изображения на неговите съвременници, нарисувани аналитично, тънко. Шпицвег е безспорен занаятчия в това незлобливо и доброжелателно да осмее минусите на дребния недодялан човек, на еснафа, на свещеника или дребния буржоа посред сантименталната им идилия.

Най-известната му картина е „ Бедният стихотворец “ от 1839, в която ясно личат освен художествените му умения, само че и сантиментално-ироничната нотка в сърцето му във връзка с хората, жертвали живота си в името на изкуството, съгласни да си отидат от този свят непризнати, само че изцяло отдадени на съкровищницата, която носят в душата си.

Благодарение на характерното си възприятие за комизъм, въплътени в художествения жанр Бидермайер, изключително известен по негово време, Шпицвег се трансформира в непогрешим летописец на времето си - на неговите присъщи странности, недостатъци, на обществената незаинтересованост и всеобщата потиснатост.

 The Poor Poet, 1839

 The Cactus Enthusiast, 1850

 Jugendfreunde, c.1855

 English Tourists in Campagna, 1845

 Sunday Stroll, 1841

 The Letter Carrier in the Rose Valley, c. 1858

 Arrival of the Stagecoach, c. 1859

 The Intercepted Love Letter, c.1860


In the Alpine High Valley in Mt. Wendelstein, c. 1871

 Serenade, 1854

 The Butterfly Hunter, 1840

 Reisende Komödianten, c.1838

 The Dangerous Passage

Картини: Wikipedia

Източник: webstage.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР